Sunday, April 19, 2015

Tip na výlet s dětmi

Dnešní neděle přímo sváděla k výletům...a jelikož jsme milovníci hradů a zámků, tak jsme se rozhodli vzít Elí na první prohlídku zámku. 

Víkend jsme trávili ve východních Čechách a proto jsme si vybrali k návštěvě empírový zámeček rodu Kinských - Nový zámek Kostelec n. Orlicí





Zámek leží v krásném anglickém parku, kde jsme se před prohlídkou občerstvili výbornou kávou a čajem (kavárnu provozuje syn pana Kinského), zatímco dítko řádilo na přilehlém dětském hřišti. 









Na prohlídce jsme byli sami (bylo dopoledne a začátek sezóny), trvala 40 minut a Elí to celkem v klidu zvládla. Naštěstí expozice nepatří mezi ty, kde se úzkostlivě hlídá jestli na nic nesáhnete, takže občasné Elinčino "ohmatávání" nábytku a vystavených exponátů velmi příjemné slečně průvodkyni nevadilo. Interiér zámku je opravdu vkusně zrestaurován (nejvíc mne nadchly potahy židlí a křesílek), ze všech velkých oken je výhled do parku...Pokud budete mít štěstí, tak vás zámkem bude provázet sám pan Kinský, který bydlí v protější (dříve hospodářské) budově. 





Asi kilometr od zámku Kinských se nachází zámek Častolovice (touto dobou ještě zavřený). Již jsme jej v minulosti navšívili a mohu jen doporučit (včetně zdejší kavárny).








 Nicméně v rozsáhlém parku kolem zámku se nachází (kromě dětského hřiště) také dětská mini zoo. Vstupné pro dospělé je 30Kč, pro dítě nad 3 roky 15Kč, k zakoupení jsou granulky na krmení zvířat - což si Elí opravdu užila!







Obě památky vřele doporučuji k návštěvě! 

Byli jste se i vy o víkendu někde provětrat? 

No comments:

Post a Comment